soepele gewrichten

Den beste maten for smidige muskler og ledd

Vi tenker ofte at det å bli eldre betyr at vi får stive muskler og ledd, men det trenger ikke være tilfelle. Et sunt kosthold kan bidra til å holde muskler og ledd fleksible, selv når vi blir eldre. I denne bloggen kan du lese hvilke vitaminer og mineraler som er viktige og i hvilke matvarer du kan finne dem.

Vitaminer er essensielle

vitaminer

Sunn mat er rik på vitaminer og mineraler som kan ha en positiv effekt på muskler og ledd. På Ernæringssenter sier at kalsium og magnesium, for eksempel, er nødvendig for riktig muskelfunksjon. Kalsium spiller en rolle i å redusere muskelsmerter og muskelkramper, mens magnesium spiller en rolle i muskeldannelse og overføring av stimuli i muskler og nerver. Men vitaminer som vitamin D og C er også viktige.

Vitamin D har flere fordeler for kroppen vår: det bidrar til å opprettholde god muskelfunksjon og sørger for optimal opptak av kalsium og fosfor fra maten, noe som bidrar til oppbygging av sterke bein. En vitamin D-mangel kan også forårsake muskel- og/eller leddsmerter, kramper og muskelskjelvinger. Vitamin C bidrar videre til normal kollagendannelse for normal funksjon av brusken. Det er også et viktig vitamin for kroppens helbredelsesprosess.

Spørsmålet er selvfølgelig: hvilken mat bør du spise for å få i deg nok av disse vitaminene og mineralene? Nedenfor viser vi de 5 beste matvarene for diabetes muskler og ledd.

Ernæring for muskler og ledd

Grønne bladgrønnsaker

bladgrønnsaker

Grønne bladgrønnsaker som spinat, brokkoli og grønnkål er svært gunstig mat for muskler og ledd. De er rike på vitamin K og mineraler som kalsium og magnesium.

I tillegg inneholder grønne bladgrønnsaker mye antioksidanter som reduserer mengden frie radikaler i kroppen og kan forhindre oksidativ skade. Dette kan bidra til å opprettholde fleksible ledd. Videre er bladgrønnsaker en kilde til sulforafaan, som antas å hemme aktiviteten til enzymer som kan forårsake skade på brusk.

Så inkluder grønne bladgrønnsaker i måltidet oftere, lag en vintergryte eller drikk regelmessig en grønn smoothie full av disse kraftige vitaminene!

Nøtter, frø og kjerner

nøtter-frø-kjerner

Nøtter, frø og kjerner er veldig gunstige for muskler og ledd på grunn av næringsstoffene. De fleste nøtter, frø og kjerner er en kilde til omega-3 fettsyrer. Disse fettsyrene støtter kroppen din i kampen mot diabetes betennelse, inkludert betennelse i leddene dine. I tillegg er de rike på antioksidanter som vitamin E og selen, som som nevnt tidligere kan forebygge skader på celler og derfor bidra til vedlikehold av fleksible muskler og ledd. I tillegg er de rike på proteiner, som hjelper til med muskelgjenoppretting.

Nøtter, frø og kjerner er enkle å bruke i en frokost med (grønnsaks)yoghurt eller havregryn eller i en salat. En håndfull nøtter er et næringsrikt mellommåltid med mange helsemessige fordeler. Foretrekker du brød er 100 % nøttesmør et godt alternativ.

Fet fisk

Fet fisk

Å spise fet fisk som sild, makrell, ål og laks er veldig gunstig for muskler og ledd. Disse typer fisk er fulle av omega-3 fettsyrer. Forskning viser at omega-3 fettsyrer kan bidra til å redusere diabetes felles klager i muskelbelastning.

Fet fisk er også en god kilde til protein. Proteiner er essensielle for å opprettholde sterke bein, da beinmassen vår i stor grad består av proteiner. I tillegg kan for lite proteininntak føre til nedgang i muskelvev, noe som kan gi mindre styrke til daglige aktiviteter. I tillegg spiller proteiner en viktig rolle i strukturen og funksjonen til brusk og er involvert i vedlikehold og reparasjon av frisk brusk.

Fet fisk er også et av få animalske produkter som inneholder vitamin D. Ernæringssenteret anbefaler derfor å spise fet fisk minst en gang i uken. Folk som ikke spiser fisk kan også ta tilskudd med vitamin D og fiskeolje/algeolje.

Meieriprodukter

meieriprodukter

Meieriprodukter som melk, yoghurt og ost er rike på proteiner av høy kvalitet. Som nevnt tidligere hjelper proteiner med å bygge og vedlikeholde muskelvev. I tillegg inneholder meieriprodukter et av de viktigste mineralene i kroppen vår: kalsium. Kalsium bidrar til optimal muskelfunksjon. Kalsiummangel kan forårsake muskelsmerter og kramper. Siden kroppen vår ikke kan produsere kalsium selv, er det nødvendig å få i seg nok kalsium gjennom kosten.

I tillegg er meieriprodukter en kilde til vitamin D, som vi trenger for optimal muskelfunksjon og for å ta opp kalsium fra maten. Meieriprodukter inneholder også mineralet magnesium, som vi trenger for dannelse av bein og muskler og for optimal muskelfunksjon. Med magnesiummangel kan du oppleve muskelkramper.

Krydder

I tillegg til næring til muskler og ledd, kan ulike urter også gi støtte.

Gurkemeie

Gurkemeie er en antioksidant som spiller en rolle i å støtte og holde muskler og ledd fleksible. Den aktive forbindelsen i gurkemeie er curcumin, en forbindelse kjent for kraftige anti-inflammatoriske effekter. Curcumin reduserer både akutte og kroniske betennelser i og rundt leddene. I tillegg gir den beskyttelse til brusken, og bidrar til å holde leddene fleksible.

Ingefær

Ingefær kommer fra rhizomet til en ingefærplante. Ikke bare er det et verdsatt krydder på kjøkkenet, men det er også anerkjent i helsevesenet for sine potensielle helsefordeler. Inntak av ingefær kan redusere muskelsmerter på grunn av anstrengelse og trening leddsmerter Redusere. I tillegg inneholder ingefær bioaktive stoffer som har en anti-inflammatorisk funksjon og beskytte leddene våre og holde dem fleksible.

Smidige muskler og ledd

Vi kan ikke understreke nok hvor viktig et sunt kosthold er. Musklene og leddene dine har det vanskelig hver dag, og når du blir eldre kan de trenge litt ekstra støtte. I tillegg til å innta sunn mat med tilstrekkelig med vitaminer og mineraler, kan det også være nyttig å ta visse kosttilskudd å ta. Slimminglabs tilbyr ulike kosttilskudd spesielt utviklet for å støtte muskler og ledd. Bestiller du dem i dag? Da har du de hjemme neste arbeidsdag.